Pierwsza litera: 0-9 | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | W | Z szukanie zaawansowane »

Bruce Willis
Źródła: filmweb.pl, kinomaniak.pl

Imię i nazwisko: Walter Bruce Willis
Występuje jako: Bruce Willis

Płeć: mężczyzna
Data urodzenia: 1955-03-19
Wiek: 64 lat
Urodzeni w marcu
Znak zodiaku: Ryby
Miejsce urodzenia: Idar-Oberstein, Niemcy
Wzrost: 185
Małżeństwa :
Demi Moore (21 listopada 1987 - 18 października 2000) (rozwiedziony, 3 dzieci)
Emma Heming (Od 21 marca 2009)

!!! NOWOŚĆ !!! Zobacz : Z kim Bruce Willis grał w filmach

Biografia Bruce Willis

Jest najstarszym dzieckiem Davida oraz Marlene. Ojciec Bruce'a pracował jako mechanik w wojskowej bazie w Niemczech Zachodnich, gdzie aktor przyszedł na świat. W 1957 r. rodzina powróciła do USA i osiadła w PennsGrove, New Jersey. Tam ukończył szkołę średnią, a następnie przeniósł się do Nowego Jorku, gdzie początkowo pracował jako barman w Cafe Central.
Karierę aktorską rozpoczął w 1977 od występów w jednym z teatrów off-bradwayowskich w przedstawieniu "Heaven and Earth". W 1982 zagrał epizod w filmie "Werdykt" Sidneya Lumeta. Na większą rolę musiał jednak czekać do roku 1984, gdy wystąpił w sztuce "Fools for Love" Sama Sheparda. W 1985 roku pomyślnie przeszedł casting do serialu "Na wariackich papierach". Do 1989 roku wspólnie z Cybil Shepherd bawił widzów serialu jako detektyw-nieudacznik David Addison. Rola przyniosła mu nagrodę Emmy (1987) oraz dużą popularność.
W 1987 roku otrzymał swoją pierwszą dużą rolę w "Randce w ciemno". Jednak przełom w jego karierze i swoją popularność zawdzięcza głównie roli policjanta Johna McLane w filmie "Szklana Pułapka" (1988). Później wystąpił w kilku filmach, które nie przyniosły mu dużego uznania widzów i krytyków. W 1994 roku zagrał w filmie Quentina Tarantino "Pulp Fiction". Film okazał się przebojem, a Willis powrócił do ścisłej czołówki aktorów Hollywood.


Bruce Willis - filmografia aktorska

Solace / Solace (2014)
Pinkville / Pinkville (2013) jako William R. Peers
Kane & Lynch / Kane & Lynch (2013) jako Kane
Cold Light of Day, The / Cold Light of Day, The (2012) jako Martin
Morgan's Summit / Morgan's Summit (2012)
Ten / Ten (2012)
Against All Enemies / Against All Enemies (2011)
Niezniszczalni / Expendables, The (2010) jako Pan Church niewymieniony w czołówce
Catch .44 / Catch .44 (2010) jako Mel
Cop Out / Cop Out (2010)
Red / Red (2010) jako Frank Moses
Surogaci / Surrogates (2009) jako Agent Greer
Szkoła zgorszenia / Assassination of a High School President (2008) jako Jared T. Kirkpatrick
Co jest grane? / What Just Happened? (2008) jako Bruce Willis
Co jest grane? / What Just Happened (2008) jako on sam
Grindhouse: Planet Terror / Grindhouse vol. 2 (2007) jako Porucznik Muldoon
Grindhouse: Death Proof / Grindhouse vol. 1 (2007) jako Porucznik Muldoon
Ktoś całkiem obcy / Perfect Stranger (2007) jako Harrison Hill
Grindhouse: Planet Terror / Planet Terror (2007) jako Porucznik Muldoon
Astronaut Farmer, The / Astronaut Farmer, The (2007) jako Pułkownik
Szklana pułapka 4.0 / Live Free or Die Hard (2007) jako John McClane
Zabójczy numer / Lucky Number Slevin (2006) jako Pan Goodkat
Skok przez płot / Over the Hedge (2006) jako RJ (głos)
Alpha Dog / Alpha Dog (2006) jako Sonny Truelove
Fast Food Nation / Fast Food Nation (2006) jako Harry Rydell
16 przecznic / 16 Blocks (2006) jako Jack Mosley
Boffo! / Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters (2006) jako Dr. Malcolm Crowe zdjęcia niewymieniony w czołówce
Sin City - Miasto grzechu / Sin City (2005) jako Hartigan
Osaczony / Hostage (2005) jako Jeff Talley
Jak ugryźć 10 milionów 2 / Whole Ten Yards, The (2004) jako Jimmy 'The Tulip' Tudeski
Ocean's Twelve - Dogrywka / Ocean's Twelve (2004) jako Bruce Willis
Jak ugryźć 10 milionów 2 / Whole Ten Yards (2004) jako Jimmy
Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość / Charlie's Angels: Full Throttle (2003) jako William Rose Bailey niewymieniony w czołówce
Łzy słońca / Tears of the Sun (2003) jako Porucznik A.K. Waters
Rugratsy szaleją / Rugrats Go Wild! (2003) jako Spike głos
Wojna Harta / Hart's War (2002) jako Pułkownik William A. McNamara
Grand Champion / Grand Champion (2002) jako Pan Blandford
Włamanie na śniadanie / Bandits (2001) jako Joe Blake
Niezniszczalny / Unbreakable (2000) jako David Dunne
Jak ugryźć 10 milionów / Whole Nine Yards, The (2000) jako Jimmy 'The Tulip' Tudeski
Dzieciak / Kid, The (2000) jako Russ Duritz
Śniadanie mistrzów / Breakfast of Champions (1999) jako Dwayne Hoover
Tylko miłość / Story of Us, The (1999) jako Ben Jordan
Szósty zmysł / Sixth Sense, The (1999) jako Malcolm Crowe
Kod Merkury / Mercury Rising (1998) jako Art Jeffries
Franky Goes to Hollywood / Franky Goes to Hollywood (1998) jako on sam
Armageddon / Armageddon (1998) jako Harry Stamper
Stan oblężenia / Siege, The (1998) jako Gen. William Devereaux
Szakal / Jackal, The (1997) jako The Jackal
Piąty element / Fifth Element, The (1997) jako Korben Dallas
Ostatni sprawiedliwy / Last Man Standing (1996) jako John Smith
Beavis i Butt-Head zaliczają Amerykę / Beavis and Butt-Head Do America (1996) jako Muddy Grimes głos
Szklana pułapka 3 / Die Hard: With a Vengeance (1995) jako John McClane
Cztery pokoje / Four Rooms (1995) jako Leo segment "Mężczyzna z Hollywood" niewymieniony w czołówce
12 małp / Twelve Monkeys (1995) jako James Cole
Małolat / North (1994) jako narrator
Przyjaciele / Friends (1994) jako Paul Stevens
Naiwniak / Nobody's Fool (1994) jako Carl Roebuck
Barwy nocy / Color of Night (1994) jako Dr Bill Capa
Pulp Fiction / Pulp Fiction (1994) jako Butch Coolidge
W krzywym zwierciadle: Strzelając śmiechem / Loaded Weapon 1 (1993) jako Wrong Mobile Home Owner
Pole rażenia / Striking Distance (1993) jako Tom Hardy
Ze śmiercią jej do twarzy / Death Becomes Her (1992) jako Ernest Menville
Motywy zbrodni / Mortal Thoughts (1991) jako James Urbanski
Ostatni skaut / Last Boy Scout, The (1991) jako Joe Hallenbeck
Hudson Hawk / Hudson Hawk (1991) jako materiały do scenariusza historia
Billy Bathgate / Billy Bathgate (1991) jako Bo Widerberg
Szklana pułapka 2 / Die Hard 2 (1990) jako Porucznik John McClane
Fajerwerki próżności / Bonfire of the Vanities, The (1990) jako Peter Fallow
I kto to mówi 2 / Look Who's Talking Too (1990) jako Mikey głos
Na wrogiej ziemi / In Country (1989) jako Emmett Smith
I kto to mówi / Look Who's Talking (1989) jako Mikey głos
Szklana pułapka / Die Hard (1988) jako John McClane
Return of Bruno, The / Return of Bruno, The (1988) jako Bruno Radolini
Zachód słońca / Sunset (1988) jako Tom Mix
Werdykt / Verdict, The (1982) jako Obserwator na sali sądowej
Guru kommt, Ein / Guru kommt, Ein (1980) jako Extra niewymieniony w czołówce
Pierwszy śmiertelny grzech / First Deadly Sin, The (1980) jako Man Entering Diner as Delaney

Bruce Willis - jako reżyser

Three Stories About Joan / Three Stories About Joan (2009)

Bruce Willis - jako producent

Three Stories About Joan / Three Stories About Joan (2009) jako producent
Szklana pułapka 4.0 / Live Free or Die Hard (2007)
Hip Hop Project, The / Hip Hop Project, The (2006) jako producent wykonawczy
16 przecznic / 16 Blocks (2006)
Osaczony / Hostage (2005)
Łowca krokodyli / Crocodile Hunter: Collision Course, The (2002) jako producent wykonawczy

Zdjęcia gwiazd

Bruce Willis Bruce Willis Bruce Willis Bruce Willis fot. Warner Bros. Entertainment Polska Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis Bruce Willis, fot. Best Film Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis fot. Warner Bros. Entertainment Polska Bruce Willis fot. Forum Films Bruce Willis Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis Bruce Willis fot. Warner Bros. Entertainment Polska Bruce Willis, fot. Monolith Bruce Willis, fot. Monolith Bruce Willis fot. CinePix Bruce Willis fot. Warner Bros. Entertainment Polska Bruce Willis Bruce Willis Bruce Willis, fot. Monolith
Zobacz więcej...
Nagrody Bruce Willis

Nagroda: Złoty Glob za film Byli tam (In Country), rok 1990 w kategorii: Najlepszy aktor drugoplanowy
Nagroda: Złoty Glob za film Na wariackich papierach (Moonlighting), rok 1988 w kategorii: Najlepszy aktor w serialu TV - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Na wariackich papierach (Moonlighting), rok 1987 w kategorii: Najlepszy aktor w serialu TV - Musical/Komedia
Nagroda: Złoty Glob za film Na wariackich papierach (Moonlighting), rok 1986 w kategorii: Najlepszy aktor w serialu TV - Musical/Komedia

Zarobki Bruce Willis

Wojna Harta (Hart's War) 2002, zarobki: $22,500,000
Dzieciak (The Kid) 2000, zarobki: $20,000,000
Niezniszczalny (Unbreakable) 2000, zarobki: $20,000,000
Szósty zmysł (The Sixth Sense) 1999, zarobki: $100,000,000 (łącznie z udziałem w zyskach)
Armageddon 1998, zarobki: $14,800,000
Stan oblężenia (The Siege) 1998, zarobki: $5,000,000
Szklana pułapka 3 (Die Hard: With a Vengeance) 1995, zarobki: $15,000,000
Pulp Fiction 1994, zarobki: $800,000
Fajerwerski próżności (The Bonfire of the Vanities) 1990, zarobki: $3,000,000
Szkalna pułapka 2 (Die Hard 2) 1990, zarobki: $7,500,000
I kto to mówi (Look Who's Talking) 1989, zarobki: $10,000,000
Szklana pułapka (Die Hard) 1988, zarobki: $5,000,000

Plotki Bruce Willis

Robert De Niro umarł 15 razy
Humphrey Bogart porywa Bruce'a Willisa
Bruce Willis liczy do dziesięciu
Bruce Willis ratuje świat w przyszłym roku
Bruce Willis złoczyńcą wśród niezniszczalnychl
Bruce Willis i Danny Trejo z fiołkiem i stokrotką
Sylvester Stallone zazdrosny o Bruce'a i Arniego
Bruce Willis niebawem znów w "Szklanej pułapce"
Bruce Willis nareszcie szczęśliwy
Zobacz Bruce'a Willisa, Morgana Freemana i Helen Mirren w akcji
F. Gary Gray wyreżyseruje Bruce'a Willisa
Sylvester Stallone zazdrosny o Bruce'a i Arniego
Bruce Willis lubi piosenki o sobie
Bruce Willis nareszcie szczęśliwy
Bruce Willis chce więcej przeklinać
Ashton Kutcher pachnie Bruce'em Willisem
Ashton Kutcher był zazdrosny o Bruce'a Willisa
Bruce Willis niszczy dywany
Szczęśliwy numerek Bruce Willis
Bruce Willis będzie grał staruszka

Newsy Bruce Willis

Bruce Willis złoczyńcą wśród niezniszczalnych?
Bruce Willis i Danny Trejo z fiołkiem i stokrotką
Steven Seagal i Jean-Claude Van Damme odmówili Sylvestrowi Stallone
Bruce Willis i Sigourney Weaver w thrillerze
Bruce Willis niebawem znów w "Szklanej pułapce"
Bruce Willis podąża za szóstym zmysłem
F. Gary Gray wyreżyseruje Bruce'a Willisa
Bruce Willis w szklanej pułapce przez 24 godziny
Bruce Willis przyjedzie do Polski
Bruce Willis manipuluje Forestem Whitakerem

Ciekawostki Bruce Willis

-24 czerwca 1998 rokuBruce i jego żona Demi Moore ogłosili koniec swojego jedenastoletniego małżeństwa. Nie podali powodów rozstania.
-Magazyn Empire umieścił Willisa na 22 miejscu 100 największych gwiazd kina wszechczasów (październik 1997).
-Wraz z Demi ma trzy córki: Rumer Willis (ur. w 1988), Scout Larue (ur. w 1991) i Tallulah Belle (ur. w 1994).
-Jest pierwszym aktorem w historii, który "zagrał" w grze wideo. Podłożył głos, a także jego ruchy zostały cyfrowo dodane do gry.
-Nosi zegarek na ręce obrócony tarczą do ręki.
-W 1987 roku został aresztowany za naruszanie spokoju i atak na policjanta, który został wezwany przez sąsiadów do "uciszenia" imprezy w jego domu. Oskarżenia wycofano po tym jak Bruce przeprosił sąsiadów.
-Jako dziecko jąkał się.
-Jego młodszy brat umarł w wieku 42 lat na raka trzustki.
-Był przewodniczącym szkolnego koła dramatycznego.
-Jest współwaścicielem (wraz z Arnoldem Schwarzeneggerem i Sylvestrem Stallone) sieci restauracji Planet Hollywood.
-Kiedyś był kelnerem, jednak kompletni nie radził sobie w tym zawodzie i musiał zostać barmanem.
-Pracował w przemyśle chemicznym zanim poszedł do college'u.
-Był jedyną znaną osobistością na ślubie Julii Roberts z Dannym Moderem.